Båltale fra Sankt Hans 2016

Jeg vil kort præsentere mig selv. Mit navn er Jens Bennedsen, jeg er 35 år og arbejder som driftsleder for markbruget på 1760 ha på I/S Lyngbjerggård. Jeg er nyvalgt bestyrelsesmedlem i Borgerforeningen, og jeg flyttede til Gredstedbro 1. maj 2015 efter en kort periode på 25 år væk her fra. 😉

Det er ikke så tit man vinder et eller andet, så det har været lidt af en overraskelse, at jeg fik muligheden for at sige lidt her i aften.

Hvem var Sankt Hans? Hvorfor brænder vi en heks på bålet? Hvorfor dit og hvorfor dat. Der er nok spørgsmål om Sankthans, der kan give forældre grå hår i hovedet, når ungerne spørger.

“Hans” er i denne sag en forkortelse af navnet Johannes, som her henviser til Johannes Døberen.

– Han er Jesus’ fætter, fordi han er søn af en søster til Maria. Han er også den person, som fortæller, at nu kommer Messias. Vi kan se i Det Nye Testamente, at han var en ørkenprofet, der levede i vildnisset og prædikede, at folk skulle blive bedre mennesker. Det er til ham, Jesus kommer og vil døbes, derfor bliver han kaldt Døberen. Han døber Jesus, og i det øjeblik bliver det klart for Jesus, hvad han skal gøre, og hvem han er.

Hvorfor fejrer Sankt Hans på denne dato?

Den 24. juni er dagen, hvor man fejrer Johannes Døbers fødselsdag. I Danmark har vi tradition for at fejre vores helligdage aftenen før. Derfor holder vi Sankthans-fest den 23. juni om aftenen.

– Johannes Døberen og Jesus’ fødselsdage er lagt på hver deres ydersolhvervspunkter i den rituelle kalender, som ikke er lige så gammel som evangelierne, men formentlig fra 300-tallet. Jesus har fødselsdag 25. december, mens Døberen har fødselsdag 24. juni, et halvt solår tidligere.

Hvorfor brænder vi bål af?

Bålene er egentlig vågeblus, . Sankthans varsler nemlig, at lyset vender, og at det nu går mod mørkere tider. Sankthans betegner dermed overgangen til noget nyt. Men det er ikke den eneste grund til, vi tænder bål. Bålet blev nemlig også tændt for at skæmme onde troldmænd og hekse. Ifølge folketraditionen er troldfolk nemlig mere aktive på sådanne helligaftener.

Hvorfor brænder vi hekse?

I Danmark blev mænd og kvinder brændt på bålet frem til 1693, hvis de var mistænkt for at være troldfolk. Når man i dag brænder en heksedukke på bålet, skyldes det gammel overtro. Man vil på den måde sikre sig, at de onde kræfter, der er på spil denne nat, hvor lyset vender, ikke får plads i den kommende tid, men derimod sendes til Bloksbjerg.

Hvor stammer Midsommervisen fra?

Holger Drachmanns berømte Midsommervisen stammer fra teaterstykket “Der var en Gang”, som blev opført på det Kongelige Teater i 1887.

Hvor længe har vi fejret Sankt Hans?

Man har fejret Johannes Døberen i Norden, siden kristendommens indførelse omkring det 9. århundrede.
Det var så den mere tekniske redegørelse hvorfor vi holder Sankt Hans. Nu vil jeg så fortælle lidt om hvordan det er at vende tilbage til Gredstedbro og hvorfor det netop blev Gredstedbro.

Første del af min barndom har jeg haft i Gredstedbro, hvor jeg boede ind til jeg blev 10 år. Vi boede 200 m uden for byskiltet mod Ribe, og en vej fra gammel tid, der skilte Gredstedbro fra Jedsted, betød, at jeg skulle gå i skole i Kongeådal. Man har i rigtig mange år ikke kunnet se, hvor den har gået, men måske nogle af de ældre, der er her i aften kan fortælle mig lidt om den.

Skolegangen i Kongeådal betød, at jeg allerede som barn lærte det skønne ved at være del af et mindre og et nært samfund. Samtidig med skolegangen gik jeg i børnehave i Gredstedbro. Her blev børn afleveret på mange forskellige måder – på gåben, cykel, motorcykel og – hvis man var heldig – på traktor.

Som så mange andre gik jeg også til fodbold – sandkasse – var det dengang. Udstyret var også den gang vigtigt. De første fodboldstøvler var af mærket Patrick – og meget vigtigt MODEL BRIAN LAUDRUP. Benskinnerne gik over knæet.

Selv sandkasseholdet havde en sponsor og for vort vedkommende var det Skovgrillen, og det betød at vi på spillertrøjerne havde en kæmpe grillkylling midt på brystet. Det blev vi mobbet meget med. Heldigvis varede det kun til modstanderne havde fået en kæmpe røvfuld inde på banen – så holdt det ligesom op! Vi var faktisk gode og havde en god træner i Sonja Rosendal.

Da jeg var 10 gik mine forældre fra hindanden. Min mor var efterskolelærer på Bramming Efterskole, og derfor var det meget naturligt at vi flyttede dertil. Det blev en kæmpe omvæltning. At komme fra en skole med godt 100 elever til en skole med 1000. Her var jeg bare en i mængden.  Her følte jeg mig ikke på samme måde som en del af det

I de sidste 18 år har jeg arbejdet på den samme gård i udkanten af Bramming. Heraf var jeg medejer i 10 af årene. For 4 år siden trådte jeg ud af ejerkredsen, men blev boende på den gård, jeg havde købt. Da det nu ikke var nødvendigt at jeg boede på ejendommen begyndte jeg at lede efter noget andet.

Jeg kiggede kun på huse i Gredstedbro, Vilslev og Jedsted området. Grunden til at Gredstedbro var meget attraktiv er, at den har det hele. Brugs, skole, Kongeåhallen, samt tog og busser. Geografisk er Gredstedbro tæt på Ribe og Esbjerg, hvilket giver mange muligheder.

Penge betyder selvfølgelig en del, og da man også får meget hus for pengene i Gredstedbro, så var var valget ikke svært.

Det var også væsentligt for mig, at der var en god mulighed for at være med i lokalsamfundet – kunne være med til at sætte ting i gang. Ret hurtigt fik jeg meldt mig ind i Borgerforeningen, og ved sidste generalforsamling kom jeg ind i bestyrelsen.

Noget af det, der gjorde stort indtryk på mig ved generalforsamlingen, var at mærke hvor engagerede folk var.

Første møde i bestyrelsen gav samme indtryk: De VILLE det her.

Det er ikke nok med en Borgerforening med engagerede medlemmer, for alle i området/byen? Skal også ville det -og det vil man – det er klart!!

Et fantastik eksempel på dette er her for nylig, hvor der var Tour de Aage, hvor der blev samlet 80.00 kr. ind.

En anden ting vi som borgere kan være stolte af er de ildsjæle, der har stablet ”Ung Fester” på benene, og herved sat Gredstedbro godt og grundigt på landkortet. Det viser, at hvor der er vilje, er der også en vej. Og dette er kun muligt med en masse frivillige og lokal opbakning

En succes er også dagen, hvor der samles affald ind. Her brugte 70 borgere med at gøre byen pænere ved at samle 345 kg. Affald – det er godt gået.

Mit indtryk er også at foreningslivet blomstrer, men ind til videre kender jeg ikke nok til området.

Når vi nu her om lidt skal tænde bålet for at fejre midsommer kan vi gøre det med en god fornemmelse af, at her i Gredstedbro kan vi rigtig mange ting – når bare vi bakker arrangører og hinanden op. Brug sommeren til at få snakket med naboerne inden efteråret og vinteren igen står for døren og vi alle ”burer os lidt inde”.

Jeg vil gerne benytte lejligheden her til at opfordre jer alle til for det første at melde sig ind i Borgerforeningen, og for det andet deltage i arrangementerne. For – sammen er vi stærke.

Glædelig Sct. Hans og god sommer til alle.